ZAVAROVANJE TUJINA AS

Stroški helikopterskega reševanja so visoki!

Ljudje potujemo v lažnem upanju, da se nam ne bo nič zgodilo. V tujini se radi posvetimo športom, ki jih doma ne prakticiramo in zanje večinoma nismo primerno fizično pripravljeni. Svoje znanje in sposobnosti lahko hitro precenimo, zato smo za nesreče dostikrat krivi sami.

Pozimi se večina Slovencev odpravi na smučanje in deskanje na snegu. Rezervirajo apartma in kupijo tedenske vozovnice v prelepo urejenih smučarskih središčih v tujini, vendar se na zimske dejavnosti le redko predhodno pripravijo. Nanje gledajo kot na razvedrilo in ne kot na šport, ki zahteva celoletno pripravo.

Helikoptersko reševanje v italijanskih Dolomitih

reševalnih akcij

reševalnih akcij na smučiščih

helikopterskih nujnih pomoči

prepeljanih poškodovanih/obolelih oseb

(Statistika helikopterskega reševanja v italijanskih Dolomitih za leto 2017, www.aiut-alpin-dolomites.com)

Družinska svetovalnica

Zakaj se zgodi nesreča na smučišču?

Nesreče na smučiščih imajo skupne imenovalce. Zgodijo se zaradi napačne ocene razmer ali neustreznega ukrepanja v specifični situaciji, kot je opisal Bojan Valentan v svojem diplomskem delu.

Smučarji večkrat neustrezno ocenijo strmino proge in s tem možne zdrse ali potrebno dolžino zaustavljanja. Večkrat tudi precenijo svoje znanje in se težko ognejo oviram. Ob nevarnih situacijah pa velikokrat odrevenijo in se ne skušajo aktivno ogniti nevarnosti ali tega ne zmorejo zaradi neizkušenosti in slabše telesne pripravljenosti.

Preprečite nesreče na smučišču s poznavanjem določenih pojavov!

POJAV PLAŠNIC

S hitrostjo se manjša preglednost smučišča: hitrejši kot ste, manj boste videli pred seboj. Večja hitrost povzroči manjšanje kota zaznavanja perifernega vida. Ta pojav imenujemo hitrostni tunel. Če se smučarja, podobno kot voznika motornih vozil, približujeta v »mrtvem kotu« (s strani), drug drugega ne opazita.

POJAV MAGIČNE PRIVLAČNOSTI

V primeru, da je smučišče prazno ali če je pred vami veliko prostora, na katerem je zgolj en smučar, vas bo zamikalo, da bi pred njim naredili še en zavoj. Podobno je pri srečanju s skupinami, vrsto pred vlečno napravo, skalo, stebrom žičnice, drevesom ali drugimi ovirami.

Družinska svetovalnica

Nujna pomoč ob nesreči na smučišču ima visoke stroške!

Za zimske počitnice se boste odpravili v Avstrijo, mogoče prav na enega izmed smučišč, ki smo jih opisali v svojih člankih. Ob smučanju boste uživali v prelepih razgledih, toplih napitkih in odlični hrani v priljubljenih postojankah ter celoten dan preživeli aktivno, kar ni stalnica ob vašem prezasedenem urniku doma.

Spregledali boste oviro ali mogoče drugega smučarja in prišlo bo do naleta. Če je bila hitrost obeh udeležencev nizka, potem verjetno večjih težav ne bo. Vendar se hitro lahko zgodi, da se smuči zapletejo in fizikalne sile delujejo po svojih načelih.

Ob večji poškodbi, ki bi vam onemogočila nadaljevanje poti, bodo stopile v akcijo reševalne službe. Brezkompromisno vas bodo odpeljali iz prostora nesreče, tudi zato, da bo potek na progah spet stekel z običajnim tempom. Če se boste takrat šele zavedali, da ste brez ustreznega zavarovanja, bo prepozno. Nastali bodo stroški, ki jih Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne bo krila v celoti, obremenili pa bodo vas in vašo družino.

Družinska svetovalnica

Primer resnične nesreče in nastalih stroškov:

KRAJ: Smučanje v Avstriji
POŠKODBA: Zlom noge

ZDRAVLJENJE:

9 dni bolnišnične oskrbe

kritje s kartico ZZZS

Helikopterski prevoz

4.764,53 EUR

Prevoz domov z rešilnim vozilom

332,20 EUR


Stroški poškodovanega

5.096,73 EUR

Avstrijci so v zimski sezoni 2012/2013 naredili pomembno raziskavo in ugotovili, da se je med sezono poškodovalo 7.325 smučarjev in deskarjev na snegu. Od tega je bilo kar 80 % smučarjev in le 14 % deskarjev. V 87 % so poškodbe nastale zaradi padcev, v katere je bila vpletena samo ena oseba, in le v 8 % so poškodbe nastale zaradi naleta z drugimi udeleženci na progi.

Da bi zmanjšali možnost poškodbe na smučišču, bodite na smučanje fizično pripravljeni.

Da bi se izognili visokim in nepredvidenim stroškom, pa se zaščitite z zavarovanjem Tujina AS.

Poln kufer e-revija

REŠITE ZABAVNI KVIZ SAMO ENA ZIMSKA ZABAVA JE PRAVA IN SODELUJTE V ŽREBANJU ZA SKI-CLOSING PAKET.

 • Spoznajte,
  ali ste obsedeni s smučanjem
  po lepo urejenih progah
  ali si raje privoščite
  kepanje s prijatelji.
 • Izbor prog
  za smukaške užitke.
 • Namigi za
  smučarsko kondicijo.
 • Sodelovanje v nagradni igri
  za ski-closing paket.