Družinska svetovalnica

DRUŽINSKA SVETOVALNICA

Kako otroku omogočimo prijeten dopust?

Počitnice so čas, ki se ga otroci najbolj veselijo. To je čas, ko si otroci odpočijejo od vseh šolskih obveznosti in si naberejo novih moči za preostanek šolskega leta. Poskusite jih izkoristiti za stvari, ki jih radi počnete skupaj in se pri tem še neizmerno zabavajte.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako lahko tudi sami pripomorete k okrepitvi družinskih vezi in otroku zagotovite brezskrbne počitnice.

Družinska svetovalnica

Otroka vključite v odločitve

Ste kdaj pomislili, da bi otrokovo mnenje upoštevali pri izbiri počitniške destinacije? Izbira dopusta je večkrat razlog za družinska nesoglasja, zato vam predlagamo, da se o odločitvi vedno posvetujete skupno, celotna družina, veliko pred samim odhodom. Predvsem starejši otroci bodo toliko bolj cenili vašo gesto in ponujeno zaupanje. Verjetno ste že opazili, da vam radi pomagajo, da si želijo pohvale in odgovornosti. Otroka poprosite, da vam obrazloži svojo odločitev in pomisleke. To bo povečalo njegovo samozavest in obenem preprečilo slabo voljo in možna nesoglasja. Skupaj boste najlažje izbrali lokacijo in aktivnosti ki, bi bodo potešile želje vseh družinskih članov.

Družinska svetovalnica

Obdržite rutino

Otroci potrebujejo varnost znanih rutin. Nepredvidljivi dogodki in nestabilne dnevne rutine so zanje stresne. Tudi na počitnicah poskusite obdržati stalnice v njihovem dnevu in bodite potrpežljivi, če bodo zaradi opuščenih rutin bolj razdražljivi.

Pomagate jim lahko na enostaven način. Če bo dan od njih zahteval, da izpustijo ali zamaknejo pomemben obrok, ali če bodo morali zaradi pozne gledališke predstave kasneje k počitku, potem poskusite naslednji dan umiriti stvari. Posvetite se jim in ohranite stalno rutino počitkov in obrokov.

Družinska svetovalnica

Otroku omogočite pozitivno izkušnjo

Od otroka nikoli ne pričakujte preveč! Čeprav ste na počitnicah, ne bo zmogel sedeti dolge ure pri romantični večerji, če ga ob tem ne boste zaposlili. S seboj vedno vzemite priljubljene namizne igre ali pa mu kupite knjigo, o kateri sanja že mesece.

Urnik celotnega dne se vam je porušil in mudi se vam, da bi le ujeli zadnji ogled znamenitosti, ki bo jutri zaprta? Če je otrok lačen in utrujen, bo to zgolj neprijetna izkušnja za vse vpletene. Pomislite kako razdražljivi ste sami, ko se ne počutite najbolje. Vaši otroci se utrudijo hitreje in malo verjetno je, da se bodo obnašali trenutku primerno. To bo zanje čisto preveč stresno! Starši morate otroku omogočiti, da bo situacije doživljal pozitivno!

Družinska svetovalnica

Ostanite mirni in bodite za zgled

Na potovanju morate ohraniti sproščeno vzdušje. Tako boste pri otroku zmanjšali morebiten občutek tesnobe. Odgovorni ste za njihovo fizično in psihično varnost. Načini, kako boste sami odreagirali na situacije, vaša sproščenost, dobrodušnost in prilagodljivost bodo otroku pokazale pot, kako naj sami doživljajo neprijetne in nepredvidene situacije.

Čeprav si morda želite ogledati tem več stvari, otrokom pokazati vse lepote kraja in zgodovinske znamenitosti, pustite odprto pot spontanosti. Mogoče boste opazili, da se nepozabni trenutki zgodijo prav med sproščenim preživljanjem prostega časa: ko skupaj igrate karte, ko si pripovedujete, kateri je bil najlepši del dneva ali ko se pred spanjem sprehodite ob morju. Znamenitosti bodo tam tudi čez par let.

4 dejavnosti, ki bodo uspešno pomirile mlajše otroke

Igra v pesku

Igra v pesku

Mivko lahko zajamete tudi v pekač in ga postavite na tla. Otroku ponudite žlico in najljubše figurice in igra se lahko začne!

Igra v vodi

Igra v vodi

Seveda se v vodi igramo na morju, jezeru ali bazenu. Vendar je lahko tudi velika posoda polna vode, vir zabave. Manjšim otrokom ponudite čopič ali spužvo in z veseljem bodo "prebarvali" tla ali mizo.

Mehurčki

Mehurčki

Vsi otroci obožujejo mehurčke. Otroci jih radi ustvarjajo, lovijo in pokajo. Potrebujete le vodo in sredstvo za pomivanje posode. Pihali jih boste lahko skozi zankice, ki jih lahko ustvarite s sukancem iz potovalnega pribora za šivanje.

Plastelin

Plastelin

Gnetenje in ustvarjanje s plastelinom je enostaven in učinkovit način, da otroke sprostimo in preženemo stres, ki se je nabral tekom dneva polnega različnih dejavnosti. Tako enostavno in zabavno je.

Družinska svetovalnica

Gibajte se!

Svež zrak in vadba izboljšata počutje in blažita stres, tudi na potovanju! Poskrbite, da bodo otroci čez dan imeli zadosti trenutkov za igro in norosti. Pomagate si lahko s postanki na igralih in otrokom namenjenih igriščih ali pa v počitnice vključite obisk zabaviščnega parka, kjer bodo lahko otroci neomejeno tekali, se prepustili brezskrbnemu raziskovanju in zabavi.

Družinska svetovalnica

Pazite na prehrano

Zdravo prehranjevanje je na dopustu pomembno zaradi dveh razlogov. Med vsemi dodatnimi prigrizki, ki vsebujejo preveliko količino sladkorja in pomanjkanjem časa za redne obroke se lahko hitro zgodi, da se zapletemo v krog nezdravega načina prehranjevanja, ki bo prispevalo k počitniškemu stresu.

Predlagamo vam, da poskusite že vnaprej pripraviti zdrave in lahke prigrizke, ki bodo vedno pri roki. Odlično se obnesejo kokice, jabolčni krhlji ali prepečenec z rezinami sira. Tako lahko stran pospravite piškote in sladkarije.

Trenutki, ko otroci ognjevito pokažejo svojo frustracijo, velikokrat izvirajo iz lakote ali pa previsokega vnosa sladkorja. Zato se je potrebno obema ogniti.

Družinska svetovalnica

Dan zaključite v skupni, umirjeni dejavnosti

Če se dan pozna po jutru, se bo naslednji dan poznal po večeru! Pomembno je, da dan zaključite mirno in se skupaj prepustite pomirjujočim dejavnostim. Najdite miren kotiček in skupaj preberite par strani priljubljene knjige ali ustvarite kakšno skupno fotografijo za stare starše. Pomembno je tudi crkljanje, ki jih bo zazibalo v miren spanec. Starejšim otrokom omogočite, da uporabijo internet in se povežejo s prijatelji, ki so ostali doma ali objavijo priljubljene fotografije na družbenih omrežjih.

Poln kufer e-revija

REŠITE ZABAVNI KVIZ SAMO ENA ZIMSKA ZABAVA JE PRAVA IN SODELUJTE V ŽREBANJU ZA SKI-CLOSING PAKET.

 • Spoznajte,
  ali ste obsedeni s smučanjem
  po lepo urejenih progah
  ali si raje privoščite
  kepanje s prijatelji.
 • Izbor prog
  za smukaške užitke.
 • Namigi za
  smučarsko kondicijo.
 • Sodelovanje v nagradni igri
  za ski-closing paket.